-Voorgerecht- (1) 
Caraibische Garnalencocktail 
Omschrijving: Feestelijk voorgerecht
Aantal personen: 2
Hoofdingrediënt: Schaaldieren
Bereidingstijd: 10-20 minuten
Ingrediënten: 1 tomaat 1 stengel bleekselderij 1 bosuitje 1 eetl. fijngehakte verse koriander of peterselie 1 eetl. limoen of citroensap 1 theel. tabasco zout en peper 100g garnalen 2 eetl. mayonaise 4 tortillachips. 
Voorbereiding: Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schil de stengel bleekselderij met een dunschiller en snijd hem in piepkleine blokjes. Snijd het bosuitje in kleine ringetjes. 
Bereidingswijze: Schep in een kom de tomaat met de bleekselderij, bosui, koriander, limoensap en de tabasco door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de garnalen er voorzichtig door. Doe het mengsel over in 2 coupes en schep de mayonaise erover. Garneer met de tortillachips en een toefje koriander. 
Serveertips: Deze garnalencocktail is ook lekker op een toastje of op nacho-tortillachips.



-Voorgerecht- (2) 
Carpaccio 
Omschrijving: Voorgerecht
Aantal personen: 4
Hoofdingrediënt: Rundvlees
Bereidingstijd: 10-20 minuten
Ingrediënten: 200 gram gemengde sla, 500 gram zeer dun gesneden ossenhaas pijnboompitten, mosterddressing, kersttomaatjes en 4 blaadjes basilicum Hulpmiddelen: Koekenpan, vergiet. 
Voorbereiding: Was de sla en laat hem goed drogen, maak de mosterddressing van bijv. wat Zaanse mosterd, een beetje mayonaise en wat kruiden (eigen smaak) rooster de pijnboompitten onder de grill of in een koekenpan zonder boter. 
Bereidingswijze: Leg op de borden eerst de sla, doe hier wat dressing op. Drapeer hierover de ossenhaas (het oog wil ook wat) hierover de rest van de dressing en hier overheen strooi je de pijnboompitten. Garneren met een kersttomaatje en een blaadje basilicum 
Serveertips: Serveren met een warm broodje met echte boter.



-Hoofdgerecht- (1) 
Franse Hazenpeper 
Soort gerecht: Feestmaaltijd
Hoofdingrediënt: Wild
Bereidingstijd: Langer dan 1 uur 
Ingrediënten: 1 Haas - 250 gram Boter - 2 liter rode Wijn - 0,5 dl Olie - 0,3 dl Azijn - 3 grote Uien - 300 gram Champignons - 25 kleine Uitjes - 80 gram Bloem - 2 teentjes Knoflook - 1 Bouquet garni - Poedersuiker - Zout, Peper - 8 sneden Brood - Hazenbloed - 250 gram mager Borstspek. 
Bereidingswijze: Doe de azijn bij het bloed. Druk de lever door een zeef en meng ze met het bloed. Zet dit koud weg. Snijdt de haas in stukken. Schil een grote ui en snijdt ze in julienne. Doe de stukken haas in een pan en de julienne ui. Doe er zout en peper over en de helft van de olie. Laat 12 uur marineren. Schil de overige grote uien, snijdt ze in stukken, schil de knoflook en hak hem fijn. Snij het spek in julienne. Smelt 100 gram boter in een pan en voeg de rest van de olie toe, voeg er ook de spekjes bij. Laat ze even sauteren totdat ze licht gekleurd zijn. Haal ze dan uit de pan. Sauteer dan in hetzelfde vet de uien en knoflook. Voeg er de stukken haas bij. Sauteer deze aan alle kanten bruin. Strooi er de bloem over en laat ook die bruin worden. Schenk er dan de wijn over, geef er het bouquet garni bij, zout en peper en zet de deksel op de pan. Laat de haas een uur smoren op zacht vuur. Maak ondertussen de champignons schoon. Snijd ze in stukken. Smelt 50 gram boter in een pan en sauteer hierin de champignons totdat het losgelaten vocht verdampt is. Schil de uitjes, doe ze in een pannetje, bedek ze juist met water, geef er 30 gram boter bij en een eetlepel poedersuiker. Breng het aan de kook en laat zachtjes koken totdat alle water verkookt is. Haal de stukken haas uit de pan, Voeg het bloed met de lever bij de saus en laat 5 minuten koken. Passeer dan de saus. Doe de haas terug in een pan, voeg het spek erbij, de kleine uitjes en de champignons, doe er de saus over en laat nog zachtjes 45 minuten koken. Snijdt mooie croutons uit het brood en bruineer deze tien minuten voor het einde van de kooktijd in de rest van de boter. Omring de haas met de croutons en serveer.



-Hoofdgerecht- (2) 
Kalfsbiefstuk Met Franse Roomsaus 
Omschrijving: Overheerlijk!!!
Aantal personen: 6
Hulpmiddelen: Keukentouw, garde, isoleerkan
Hoofdingrediënt: Lams-/kalfsvlees
Bereidingstijd: Langer dan 1 uur
Ingrediënten: 100 gram boter, 2 theelepels bloem, 3 dl slagroom, verse peterselie, 6 dikke kalfsbiefstukjes van 150 gram, 6 lange plakjes ontbijtspek, 50 gram bakboter. Voor de saus: 2 sjalotjes, 2 theelepels kappertjes, 2 ansjovisfilets, 1/2 eetlepel tomatenpuree, 1/2 eetlepel fijne mosterd, 1 theelepel Worcestershiresaus, 1 druppel pepersaus, 2 theelepels gemengde groene kruiden (diepvries), 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepels fijngemalen zwarte peper, 1/2 theelepel kerriepoeder, 1/2 theelepel zout 
Voorbereiding: Voor de saus de sjalotjes, kappertjes en ansjovisfilets heel fijn wrijven en mengen met de tomatenpuree, mosterd, Worcestershiresaus, pepersaus, groene kruiden, paprikapoeder, peper, kerriepoeder en zout. Dit sausje afgedekt een nacht koel wegzetten, zodat de smaken goed kunnen mengen. Twee theelepels van de (zachte) boter met de bloem tot een deegje kneden. De rest in een kommetje wat zachter roeren en het aan het kruidenmengsel erbij roeren. De slagroom aan de kook brengen en het bloem-boter mengseltje er in kleine brokjes doorkloppen. De room tot ca. 50 gr. C. laten afkoelen en dan het kruidenbotermengsel erdoor kloppen met de garde, zodat het een fluwelige saus wordt. De saus in een met heet water omgespoelde (en dus voorverwarmde) isoleerkan (die niet voor koffie is gebruikt) warm houden. 
Bereidingswijze: De kalfsbiefstukjes omwikkelen met een (bijgesneden) plakjes ontbijtspek en dit vastbinden met een stukje keukengaren. In een ruime koekenpan met dikke bodem de bakboter verhitten en hierin de biefstukjes om en om 1 minuut bakken en op laag vuur en onder bewegen aan beide kanten nog 3 minuten bakken. 
Serveertips: De vleestouwtjes losknippen. Lekker met een dungesneden salade van andijvie met kortgebakken baconreepjes en sjalotkwartjes. Met een mooie gebruineerde toef aardappelpuree en kleine, gekookte en geglaceerde worteltjes (met puntje groen eraan). 



-Nagerecht- (1) 
Peertje Met Warme Marsepeinsaus 
Omschrijving: Een coupedessert
Aantal: personen 6
Hoofdingrediënt: Fruit
Bereidingstijd: Langer dan 1 uur
Hulpmiddelen: 6 coupes 
Ingrediënten: 6 mooie ronde handpeertjes, 1 goudrenet 3.5 dl zoete witte wijn (bijv. Monbazilac), 75 gram basterdsuiker, 3 eierdooiers 50 gram marsepein 
Voorbereiding: De peertjes schillen, het steeltje eraan laten zitten. De geschilde appel in stukjes snijden (de appel bindt de saus). Het fruit in de wijn met 50 gram basterdsuiker aan de kook brengen en op laag vuur en met het deksel op de pan in een 1/2 uur zachtjes gaarpocheren. Voor de saus de eierdooiers met de rest van de basterdsuiker romig en dik kloppen. het stoofvocht van de peertjes en de verbrokkelde marsepein erbij kloppen en het mengsel au-bain-marie (in een pan met heet water) laten binden, dit duurt wel 10-15 minuten. 
Bereidingswijze: In 6 coupes een peer zetten en de dikke, warme saus erover verdelen. U kunt de saus een uurtje van tevoren maken en warm in een met heet water omgespoelde (en dus voorverwarmde) isoleerkan (die niet eerder voor koffie is gebruikt) bewaren tot gebruik. 



-Nagerecht- (2) 
Cerise Flambé 
Omschrijving: Feestelijk nagerecht. Niet veel werk.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 0-10 minuten 
Ingrediënten: 1 pot kersen zonder pit, 3/4 ltr. vanille ijs, 1 1/2 el aardappelmeel, 1 eetl. citroensap, 1 1/2 borrelglaasje crème de cassis, 1 borrelglaasje kirsch. 
Bereidingswijze: In koekenpan kersen met sap verwarmen. Aardappelmeel tot papje roeren en al roerende aan kersen toevoegen als het iets gebonden is van het vuur afnemen. Citroensap en crème de cassis toevoegen. Kirsch in een soeplepel goed verwarmen, met een lucifer aansteken en brandend over de kersen doen. 



-Lekkernij- (1) 
Kerstkoekjes 
Omschrijving: Kerstkoekjes
Aantal personen: 50
Hoofd Ingrediënten: Deeg/Meel
Bereidingstijd: Langer dan 1 uur 
Ingrediënten: 300 gr meel, 150 gr boter, 75 gr suiker, snufje zout, 2 ei, schil van 1/2 onbehandelde citroen, 1-2 tl gemalen kaneel, plasticfolie, bloem voor werkvlak, bakpapier. Voor versiering: 150 gr poedersuiker, 1-2 el citroensap, verschillende zaden en noten om te versieren naar believen. 
Bereidingswijze: Voor deeg alle ingrediënten in mengkom doen en met een mixer met kneedhaken tot een glad deeg verwerken. met folie afgedekt 1 uur in koelkast zetten. Op bemeeld werkvlak uitrollen tot lap van ongeveer 1/2 cm dik en verschillende vormpjes eruit steken. Koekjes op een met bakpapier belegd bakblik leggen. in oven - temp 200 graden/gasstand 3/hetelucht 180 graden - 12 tot 15 minuten bakken. Op rooster laten afkoelen. Poedersuiker met citroensap en 1 el heet water gladroeren. Koekjes met glazuur bestrijken en met nootjes en zaden garneren. 



-Lekkernij- (2) 
Kerststol 
Omschrijving: Voor ongeveer 20 plakken
Bereidingstijd: Langer dan 1 uur
Hulpmiddelen: Bakplaat, bekleed met bakpapier
Ingrediënten voor het deeg: 500 gr bloem, 40 gr verse gist (of 2 zakjes gedroogde gist), 50 gr witte basterdsuiker, 2 1/2 dl lauwe melk, 1 theelepel gemalen kaneel, 15 draadjes saffraan, 50 gr zachte boter, 1 eidooier, ongeveer 3 theelepels zout. 
Ingrediënten voor de vulling: 200 gr rozijnen, 100 gr krenten, 100 gr grof gemalen amandelen, 75 gr gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes 1 eetlepel bloem, 250 gr amandelspijs. 
Ingrediënten voor de afwerking: 2 eetlepels gesmolten boter, poedersuiker. 
Bereidingswijze deeg: Bloem in kom storten, kuiltje in midden maken en gist hierin verbrokkelen. 1 theelepel suiker toevoegen. Circa 1 dl melk erover schenken en gist al roerend oplossen. Beetje bloem over gist stuiven. Kom afdekken en circa 15 minuten laten staan. 1 1/2 dl melk met kaneel en saffraan aan de kook brengen en tot lauwwarm laten afkoelen. Melk zeven en met boter, rest van suiker en eidooier door bloemmengsel roeren. Zout toevoegen en circa 15 minuten tot stevig deeg kneden. Kom afdekken met vochtige doek en ongeveer 1 uur op lauwwarme plaats laten rijzen. 
Bereidingswijze vulling: Rozijnen en krenten in ruim heet water circa 15 minuten wellen. Laten uitlekken en droogdeppen. Rozijnen, krenten, amandelen, sinaasappelschil en bloem mengen. Oven voorverwarmen op 180 graden C. Vulling door deeg kneden. Deeg tot bal vormen, afdekken met vochtige doek en nog circa 10 minuten laten rijzen. Deeg uitrollen tot lap van ongeveer 30 x 15 cm. Amandelspijs tot rol van 30 cm vormen en in lengte op deeg leggen. Deeg over amandelspijs vouwen. Stol op bakplaat in midden van oven in circa 45 minuten lichtbruin bakken. Stol met gesmolten boter bestrijken en met poedersuiker bestrooien. 



-Lekkernij- (3) 
Chocolade Kransjes 
Omschrijving: Voor in de boom
Aantal personen: 50
Bereidingstijd: 10-20 minuten
Hulpmiddelen: Rietje 
Ingrediënten: 200 gram pure chocolade, zilveren garneer pilletjes, rode of groene musket. 
Bereidingswijze: Spreid een stuk aluminiumfolie of bakpapier uit en leg hierop verschillende kerstvormpjes van 4-5 cm groot. Bijvoorbeeld een klokje, kerstboom, paddestoel of engeltje. Eventueel kun je van plastic bekertjes ronde vormen knippen. Knip een rietje in circa 10 stukjes van circa 1 cm. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Breek de chocolade boven een kleinere pan in stukjes. Hang deze pan in het kokende water en laat de chocolade al roerende smelten. Schenk de gesmolten chocolade direct in de vormpjes, terwijl je die goed tegen de folie aandrukt. Steek bovenaan in elk chocoladefiguurtje een rietje. Laat de chocolade iets opstijven en garneer de figuurtjes dan met een zilverpilletje of musket. Laat de figuurtjes in de koelkast in circa 1 uur hard worden. Verwijder de vormpjes voorzichtig en hang de figuurtjes met dun gouddraad in de boom.